Accés espai del soci
Soci nº
Clau d'accés
Soci registrat
Soci
Nick
Nivell
 
 
 
Sortida del al Titol Versió per imprimir

En Curro

TERRISSA  I  RAMADERIA  ECOLÒGICA  AL  GIRONÈS

 

 

DIVENDRES   11  de  gener

Ens vam trobar a l’àrea d’autocaravanes de Quart,  on l’Ajuntament ens tenia reservat prou espai per tots. Està  situada a la Plaça de la Vila (coordenades N 41º 56' 22'' E 002º 50' 21'').

A poc a poc, com de costum va anar arribant tothom.

DISSABTE   12  de  gener

A quarts d’onze del matí, vam sortir ben equipats amb les bicis, casc, abrics, aigua, i alguna coseta de menjar per recuperar forces. Vam començar a pedalar per la Via Verda del Carrilet que va des de Quart fins a Cassà de la Selva ( uns 8’4 km d’anada) i vam passar per les estacions de Quart, Llambilles i Cassà. Vam parar un parell de cops per reagrupar-nos: als gronxadors de Llambilles, per exemple. Vam arribar a Cassà al cap d’una horeta d’haver sortit i davant de l’estació vam efectuar una parada tècnica per fer una mica de pica-pica, fer-la petar i recuperar forces.

Els més valents (i la més valenta) van continuar fins a Llagostera, uns 8 quilòmetres més.

Al cap de tres quarts d’hora vam emprendre la tornada i durant el camí ens vam anar retrobant amb l’expedició que havia arribat fins a Llagostera, arribant a les autos cap a quarts de dues.

Els que no els agrada la bici, van fer una agradable passejada per la Via Verda en direcció a Girona.

Després de dinar i posterior sobretaula a les autos,  s’organitzen dos cotxes carregats d’Aca-adolescents amb destinació a l’Espai Gironès, un gran centre  comercial on es van poder passejar i anar de botigues i algú fins i tot es va firar. Quedem en recollir-los cap a les vuit.

Cap a les cinc de la tarda va arribar el mestre terrisser Josep Mestres  que ens va acompanyar fins al museu. Allà ens vam dividir en dos grups: els nens se’n van anar a fer el taller de fang i els grans vam gaudir de la visita guiada pel museu a càrrec del mestre terrisser  i també autocaravanista, que es va oferir voluntari per fer la visita. Ens ho va explicar amb molt detall, amb passió i des de l’ofici i això es nota. Des de l'Ajuntament de Quart s'ha pres la iniciativa de recuperar les instal•lacions d'una bòbila per establir-hi el Museu de la Terrissa. Aquest museu és un centre cultural obert que ens ajuda a conèixer i difondre el que es treballa a la població des de fa un bon grapat de segles: la terrissa de Quart. La iniciativa presa per l'Ajuntament té com a finalitat la conservació d'un edifici històric i la creació d'un espai de conservació i difusió del patrimoni industrial de Quart, per donar a conèixer des dels primers processos d'industrialització de la terrissa fins a les últimes novetats, tot fomentant els valors de la tradició i la cultura del municipi. El principal fil conductor de la història del municipi de Quart al llarg dels segles és l'elaboració artesana de terrissa. Són prop de set-cents anys d'història i d'activitat terrissera, que sens dubte han marcat el tarannà humà, econòmic, cultural i social del municipi.

 

Un cop acabada la visita vam tenir una estona de temps lliure fins a l’hora de sopar.  I un cop recollits els adolescents, a les nou del vespre ens vam dirigir al restaurant la Bòbila, a cinc minuts caminant d’on teníem les autos.

 

DIUMENGE  13  de  gener

Cap a les 11 vam engegar les autos en direcció a Campllong (a cinc minuts) per tal de visitar la granja “La Selvatana”, que practiquen ramaderia ecològica i fan llet i iogurts ecològics.

Allà ens esperava l’Anna Serra, la propietària, que ens va fer una visita guiada per la granja. Ens va explicar perquè s’havien reconvertit en una granja ecològica i què és el que això suposava per al seu funcionament. Actualment produeixen  llet ecològica i tenen 80 hectàrees de cultius ecològics. Ens va ensenyar els vedells de P1, P2 i P3, i les vaques i evidentment el rei del “Mambo” en Curro, un toro que per un petit error s’havia quedat a viure a la granja. Finalment ens va explicar el funcionament de l’obrador on fan el iogurt, del qual ja 30 escoles tenen la sort de gaudir-ne. Molts de nosaltres no vam voler marxar sense emportar-nos alguna terrina de iogurt. A més l’Anna ens va regalar 5 quilos de iogurt que serien les nostres postres.

La idea inicial era quedar-nos a dinar allà mateix, però estava molt enfangat i vam decidir anar a Campllong mateix en un espai molt gran al costat d’un parc i d’un camp de futbol, cosa que va ser genial per als més joves de la colla que van poder jugar a futbol i estar-se als gronxadors. Allà vam fer l’aperitiu i vam dinar. Per postres vam poder degustar el iogurt ecològic que ens havien regalat ( que per cert, se’ns va fer curt!!). I finalment, a poc a poc tothom va anar desfilant cap a casa, ja que el cap de setmana s’anava acabant.

Volem donar les gràcies a l’Ajuntament de Quart i concretament al Museu de la Terrissa de Quart per la seva amabilitat i ajuda a l’hora d’organitzar la sortida. Així mateix al senyor Josep Mestres, que gentilment es va oferir a fer-nos la visita guiada al museu. I finalment també a la granja Selvatana i concretament la seva propietària, Anna Serra, que ens va fer una bona acollida i una bona visita guiada per la granja.

 

Laia, Marc, Dani i Anna

ACA23